top of page

TIL FRIDA

 

Med inspirasjon fra Frida Kahlos liv og kunst

 

 

Han overskygget Frida Kahlo gjennom hele hennes kunstnerliv, men på 1980-tallet ble hun en internasjonal kultfigur, og er idag antageligvis mer kjent enn hva han. Hun var en aktiv kommunist, og det blir påstått at hun hadde et forhold til Lev Trotskij, som ble henrettet utenfor hjemmet sitt i Mexico av en stalinistisk agent i 1940.

Selv om arbeidet til Kahlo noen ganger har blitt klassifisert som surrealistiske, og hun noen ganger stilte dem ut sammen med andre europeiske surrealister, motsatte hun seg merkelappen. Hennes interesse for kvinnemotiver og den figurative oppriktigheten hun uttrykte i sine bilder, gjorde at hun fikk kultstatus i mange feministiske kretser i siste halvdel av 1900-tallet.

​Frida Kahlo døde den 13. juli 1954 av blodpropp i lungene. Asken hennes er satt i en førkolumbisk urne som er stilt ut i det tidligere hjemmet hennes La Casa Azul (Det blå huset) i Coyoacán, som ble gjort om til et museum som også stiller ut mange av verkene hennes.

Under finner du mine Frida inspirerte design og flere er under utarbeidelse.
I mange år har jeg vært fasinert av kunstneren Frida Kahlos arbeider og fasinasjonen ble ikke mindre da jeg fikk se filmen Frida Kahlo på slutten av 1980 tallet. I flere år har jeg arbeidet med en serie gensere og jakker inspirert av Frida Kahlos fargebruk, både i hennes malerier og hennes klesdrakt og det kommer hele tiden nye design så følg med. 

   Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón ble født i huset til foreldrene sine i Coyoacán, som på den tida var en liten by i utkanten av Mexico by. Faren hennes var maler og fotograf av tysk-jødisk opphav. Familien hans kom opprinnelig fra Oradea i Romania. I 1925, da Kahlo var 18 år, var hun innblandet i en alvorlig trafikkulykke hvor hun nesten omkom. Etter dette begynte Kahlo å male. Hun malte ofte egne personlige erfaringer, og bildene hennes var skarpe skildringer av hennes egen smerte og av det harde livet kvinner levde i. 55 av de 143 bildene hennes var selvportretter. Hun var også påvirket av meksikansk indianerkultur, som hun avbildet i lyse farger, med en blanding av realisme og symbolikk.

Kunstverkene hun malte tiltrakk seg oppmerksomheten til artisten Diego Rivera, som hun seinere giftet seg med, så skilte seg fra, for så å gifte seg med han på ny.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page