Karihdesign

B L O G G 

Rett som det er får jeg foresørsel om hvordan man gjør dette og det er kanksje lettere en du tror.

Så her kommer noen tips for hvordan du kan gjøre om en oppskrift på jakke til genser eller omvendt. Jeg har tatt utgangspunkt i Blåklokkekofta med rundfelling og genseren Glastonbury med rundfelling.


Fra jakke til genser

Når jeg regner ut oppskrift på en jakke er det viktig at mønsteret skal bli symmetrisk midt foran. Da må rapporten + 1 maske gå opp i masketallet på det rundfelte bærestykket.

I tillegg legges det opp ekstra masker, oppklippsmasker, midt foran.

SÅ - for å lage en genser dropper du oppklippsmaskene OG legger opp 1 m mindre på bolen. Det vil da bli 1 maske mindre hele veien på bolen og 1 maske mindre i sammenstrikkingen. Dette fordi den ekstra masken er tatt bort og rapporten skal gå opp hele veien rundt på rundfellingen.

Monteringen blir da mye enklere enn på jakken. Du kan da velge forskjellige løsninger i halsen.


Vrangbord

På Hjerterdame har jeg brukt en vrangbord, 2 vridd r, 2 vrang i 3 cm.


Rillestrikk

På Glastonbury har jeg brukt rillestrikk med 4 omganger (2 riller) i hver farge.

.

Rullekant

På Domino har jeg laget 2 rullekanter. Du strikker den ene først og så strikker du opp maskene på baksiden av den andre rullekanten.


Fra genser til jakke

Når jeg regner ut oppskrift på en genser er det viktig at mønsteret skal bli symmetrisk midt foran. Da må rapporten gå opp i masketallet på det rundfelte bærestykket.

På en jakke må det legges opp 1 m ekstra ( slik at mønsteret skal bli symmetrisk midt foran) I tillegg legges det opp 6 ekstra masker, oppklippsmasker, midt foran.

SÅ - for å lage en jakke må du legge opp 1 maske ekstra + oppklippsmaskene. Det vil da bli 1 ekstra hele veien på bolen og 1 maske ekstra i sammenstrikkingen.

Monteringen kan gjøres på mange foskjellige måter, men jeg er veldig glad i heklede stolper og ev. også heklekant i halsen. Men du kan også strikke rillekant, vrangbord mm i halsen. Strikk da halskanten ferdig først og hekle stolpene til slutt. For tips til heklede stolper, de det forrige blogginnlegget mitt "Knekk monteringskoden".

Da ønsker jeg deg lykke til og håper du vil dele resultatet på FB gruppen min "Strikkeglede med Karihdeisgn".1,087 visninger1 kommentar
  • Karih

Er du en av de som gruer deg til å montere? Her kommer hjelpen!


For noen dager siden fikk jeg en forespørsel om jeg ville kuppe Instagram feeden til Hobbyklubben i forbindelse med at min nye bok, STRIKK mine fineste skatter, er hovedbok denne måneden.


Det sa jeg selvsagt ja til. Dagen etter dukket det opp en modell fra en av mine dyktige strikkersker på døra, kofta BLÅKLOKKE, som ikke var ferdig montert. Jeg liker å montere mange av mine design selv for da blir de akkurat som jeg vil ha dem og det er lettere å se hvilke detaljer jeg vil tilføre når plagget er ferdig strikket.
Så da var tema for min Instagram dag klar!

Montering av kofte, trinn for trinn.

Og nå kan du bli med på reisen.

MONTERING MED HEKLEDE STOLPER OG KRAGE


1. For at oppklippsmaskene skal bli tydeligst mulig - strikk maskene vrangt.

2. Sy med maskin, jeg bruker rettsøm med sikksakk. Sy en søm i hver side av oppklippsmaskene.
3. Klipp opp, tett inntil sømmen og klipp bort overflødig stoff.4. Nå er du klar til hekle stolpen. Bruk heklenål 1 - 1/2 nummer mindre enn strikkepinnene du har strikket på. Jeg har brukt nr. 2,5 på kofta som er strikket i Ask fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. Pass på at du hekler fast slik at stolpen blir fast.


5. Så skal det hekles knapphull. Mer av knapphullene med jevne mellomrom på høyre stolpe. Jeg ønsker ikke for store knapper/knapphull så jeg hekle 3 lm, hopper over 3 fm og hekler 1 fm i 4. fm fra nåla. Osv.
6.Valg av knapper. jeg elsker knapper og kjøper gjerne noen når jeg finner fine knapper - får alltids bruk for dem en dag ;-: I dag sto valget mellom disse 3 variantene.
Valget falt til slutt på keramikk knappene hvor jeg brukte vekselsvis de firkantede og de runde knappene.

7. Ferdig kofte vaiende i vinden. Oppskrift på BLÅKLOKKE kofta kommer litt lenger utpå våren ........I mellomtiden kan du jo kose deg med min nyeste strikkebok, STRIKK mine fineste skatter som kan bestilles i nettbutikken:RIKTIG GOD PÅSKE!!!!!!

3,422 visninger12 kommentarer
  • Karih

Det er et spørsmål jeg stiller meg med jevne mellomrom og jeg vet ikke om jeg har svaret....


I dag er det uendelig av strikkeoppskrifter tilgjengelig på nett, både fra norske strikkedesignere, garngrossister, hobbydesignere. Ravelry har mange millioner oppskrifter fra hele verden. Noen gir bort oppskriftene gratis, andre tar seg mer eller mindre betalt men ingen får igjen for det arbeidet som blir lagt ned før du kan kjøpe en ferdig oppskrift. Visste du at betalingen for ett strikkedesign er det samme i dag som det var i 1990?

I KRONER altså - det er bare vi som lever av vår store lidenskap som er så gale at vi fortsetter med dette.


Etter at min siste bok, STRIKKEPOESI, ble ferdig var jeg veldig i tvil om jeg skulle gi ut flere bøker, det er utrolig mye arbeide med en strikkebok og mye enklere, og kanskje noe mer lønnsomt, å lage enkeltoppskrifter til nettbutikken og ukebladene.Men så synes jeg jo fortsatt at det er det noe helt spesielt med en bok, der kan jeg lage et helt eget univers mellom permene og designene får ett nytt liv. Og så er det noe med å holde boka mellom hendene, stryke over permen og drømme seg bort i alt det vakre man kan skape.


Så ja, det ble en ny bok, ett smykke av en bok med et utvalg av de aller flotteste designene jeg har laget de siste årene. STRIKK mine fineste skatter, den 14. i rekken av strikkebøker, har virkelig blitt en skatt. Boken er også krydret med mine kunstfotografier og jeg håper boken kan spre lys og skjønnhet ut i verden.


Og du.... trenger vi strikkebøker eller?

820 visninger11 kommentarer
Helgumsdalen 11, 2750 Gran - Norge
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram

Design, layout og foto © 2016 karihdesign